Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

naleśniki - przepis podstawowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl.
mleko 1 szkl.
woda 1 szkl.
jajko 2 szt.
sól szczypta
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: naleśniki - przepis podstawowy

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy mleko, wodę, jajka oraz szczyptę soli i wszystko miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie, bez grudek. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i delikatnie spryskujemy olejem lub smarujemy skórką słoniny. Ciasto nabieramy łyżką wazową i nalewamy na gorącą patelnię. Jeśli naleje nam się za dużo ciasta zlewamy go z powrotem do miski. Smażymy z obu stron. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

-Natka- 07.11.2012 18:26
ja jeszcze dodaje 3 łyżli oleju do ciasta naleśnikowego aby nie przywierało na patelni.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak