Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki po meksykańsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe

mleko 220 ml
woda gazowana 30 ml
mąka tortowa 1 szklanka
sól 1 szczypta
cukier 1 łyżeczka
jajko 1 szt
olej 1 łyżka

Nadzienie

filet z kurczaka 1 szt
mieszanka warzywna meksykańska 1 puszka (280g)
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
sól do smaku
pieprz czarny mielony prymat 1/8 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/8 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/4 łyżeczki
ser żółty 12 plasterków
sos czosnkowy 2 łyżki

Do posmarowania dania

sos czosnkowy 2 łyżki

Porada

Zamiast sosu czosnkowego można użyć sosu ziołowego, a zamiast sera żółtego można dać ser mozzarella.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki po meksykańsku

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać.
Krok 1 - Naleśniki po meksykańsku foto
2
Na patelni usmażyć 4 naleśniki. Od czasu do czasu podlać odrobiną oleju.
Krok 2 - Naleśniki po meksykańsku foto
3
Filet z kurczaka pokroić w większą kostkę, posypać solą, pieprzem, papryką słodką i chili. Kawałki kurczaka wymieszać z przyprawami i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem ok 4-5 min z każdej strony.
Krok 3 - Naleśniki po meksykańsku foto
4
Mieszankę warzywną meksykańską wyjąć z puszki i odsączyć z zalewy na sitku.
Krok 4 - Naleśniki po meksykańsku foto
5
Koncentrat pomidorowy wymieszać z ziołami prowansalskimi i posmarować nim 2 naleśniki.
Krok 5 - Naleśniki po meksykańsku foto
6
Następnie na wysmarowane mieszanką ziołowo-pomidorową naleśniki położyć plasterki sera żółtego i włożyć całość do naczynia żaroodpornego.
Krok 6 - Naleśniki po meksykańsku foto
7
Następnie wsypać na każdy wcześniej przygotowany naleśnik mieszankę warzywną i usmażone kawałki kurczaka.
Krok 7 - Naleśniki po meksykańsku foto
8
Pozostałe 2 naleśniki posmarować sosem czosnkowym i położyć plasterki sera żółtego.
Krok 8 - Naleśniki po meksykańsku foto
9
Przykryć nimi wypełnione nadzieniem naleśniki, zawinąć boki naleśników. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec ok. 10-15 min. Po wyjęciu z piekarnika naleśniki ostrożnie wyjąć najlepiej szeroką łopatką i posmarować sosem czosnkowym. Smacznego!
Krok 9 - Naleśniki po meksykańsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 22.03.2015 20:52
bardzo syte naleśniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak