Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
mleko 2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
jajko 2 szt
sól 1 szczypta
szczypiorek 1 peczek
oscypek 150 g
bryndza 250 g
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
smalec 6 łyzek

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

NALEŚNIKI :

Smalczyk Smakowita Pajda roztapiamy w rondelku , odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia .

Dodajemy mleko roztrzepane jajka i roztopiony smalczyk.

Dorzucamy posiekane zioła : szczypiorek , pietruszkę i cebulę dymkę.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Smażymy cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej ( smalczykiem )patelni.



FARSZ:

Oscypek ścieramy na tarce.

Garstkę odkładamy ( będzie potrzebna do posypania po wierzchu ).

Resztę mieszamy z utartą bryndzą.

Doprawiamy do smaku pieprzem.

CAŁOŚĆ :

Każdy naleśnik smarujemy po całości przygotowanym serowym farszem , a następnie zwijamy w rulon.

Niewielką tortownicę natłuszczamy delikatnie resztą smalczyku.

Wkładamy nasze naleśniki tworząc „ ślimaka „ – zaczynamy od zewnętrznych ścianek , kierując się ku środkowi.

Całość posypujemy resztą oscypka i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 25-30 minut.

Podajemy gorące!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 12.09.2014 16:09
smaczna ta górska wersja
Anna169Hosz 12.02.2014 09:42
Kusząca propozycja!
Grazyna0211 11.02.2014 21:47
świetny pomysł
ssylwiaa 11.02.2014 21:23
na pewno smaczne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak