Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki podstawowe
-
naleśniki
15 szt.
Farsz
-
ziemniaki
1,5 kg -
cebula
2 większ -
masło
2 łyżki -
sól i pieprz
-
ser tarty
garść -
natka pietruszki
2 łyżki -
koperek
2 łyżki
Sos
-
masło
łyżka -
mąka
łyżka -
pieczarki
30 dag -
bulion
150 ml -
sól i pieprz
-
natka pietruszki
garść posiekanej -
śmietana
200 g
Dodatkowo
-
natka pietruszki
garść posiekanej -
ser żółty
garść tartego
Sposób przygotowania
Na drugiej łyżce podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję do ziemniaków wraz z zieleniną i żółtym serem. Mieszam i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowuję sos: rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Wlewam gorący bulion, gotuję na małym ogniu mieszając około 2 minut. Sos zestawiam z gazu, dodaję śmietanę i 1/3 pieczarek, miksuję za pomocą blendera. Sos ustawiam z powrotem na gazie (mały ogień), dodaję pozostałe pieczarki pokrojone w ćwiartki, gotuję około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypuję natkę pietruszki.
Na środek każdego naleśnika wykładam dużą łyżkę farszu, zwijam w koperty (najpierw boki, potem góra i dół).
Naleśniki układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję serem. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Podaję posypane natką pietruszki z sosem pieczarkowym.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się