NALEŚNIKI PO CHŁOPSKU - Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I SOSEM PIECZARKOWYM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • naleśniki

    15 szt.

Farsz

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • cebula

    2 większ
  • masło

    2 łyżki
  • sól i pieprz

  • ser tarty

    garść
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • koperek

    2 łyżki

Sos

  • masło

    łyżka
  • mąka

    łyżka
  • pieczarki

    30 dag
  • bulion

    150 ml
  • sól i pieprz

  • natka pietruszki

    garść posiekanej
  • śmietana

    200 g

Dodatkowo

  • natka pietruszki

    garść posiekanej
  • ser żółty

    garść tartego
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, ubijam z łyżką masła.
Na drugiej łyżce podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję do ziemniaków wraz z zieleniną i żółtym serem. Mieszam i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowuję sos: rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Wlewam gorący bulion, gotuję na małym ogniu mieszając około 2 minut. Sos zestawiam z gazu, dodaję śmietanę i 1/3 pieczarek, miksuję za pomocą blendera. Sos ustawiam z powrotem na gazie (mały ogień), dodaję pozostałe pieczarki pokrojone w ćwiartki, gotuję około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypuję natkę pietruszki.
Na środek każdego naleśnika wykładam dużą łyżkę farszu, zwijam w koperty (najpierw boki, potem góra i dół).
Naleśniki układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję serem. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Podaję posypane natką pietruszki z sosem pieczarkowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 26.03.2018 19:22
Dziękuję. :)
bietka 31.01.2018 10:15
Bardzo smaczna propozycja podania naleśników :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat