Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki orkiszowe z szpinakiem i boczkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

naleśniki

mąka orkiszowa 250 gram
jajko 2
mleko 250 ml
woda 250 ml
sól pół łyżeczki
cukier pół łyżeczki
oliwa 2-3 łyżki

szpinak

szpinak mrożony 900 gram
masło 2-3 łyżki
suszone pomidory garść
boczek parzony 10 dkg
sól
przyprawy
ser żółty kilka plasterków

orzechy

orzechy pekan
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki orkiszowe z szpinakiem i boczkiem

Kroki postępowania

1
Wrzucamy szpinak na patelnię. Dolewamy odrobinkę wody i grzejemy, aż zmięknie. Odlewamy nadmiar wody. Dodajemy masło i przyprawy (ja dodaje czubrycę czerwoną i zieloną, przyprawy warzywne, czosnek niedźwiedzi i suszone pomidory). Trzymamy jeszcze chwileczkę na ogniu.
Krok 1 - Naleśniki orkiszowe z szpinakiem i boczkiem foto
2
Miksujemy wszystkie składniki na naleśniki. Na patelnie dajemy troszkę oliwy i smażymy.
Krok 2 - Naleśniki orkiszowe z szpinakiem i boczkiem foto
3
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy bez tłuszczu.
Krok 3 - Naleśniki orkiszowe z szpinakiem i boczkiem foto
4
Mieszamy ze sobą boczek i szpinak i jeszcze chwilkę grzejemy.
Krok 4 - Naleśniki orkiszowe z szpinakiem i boczkiem foto
5
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy sól. Orzechy rozdrabniamy i wrzucamy na patelnię. Smażymy chwilę i odstawiamy.
Krok 5 - Naleśniki orkiszowe z szpinakiem i boczkiem foto
6
Naleśniki przekładamy farszem i dodajemy trochę sera żółtego. Na wierzch posypujemy orzechami.
Krok 6 - Naleśniki orkiszowe z szpinakiem i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.11.2016 14:04
ciekawe nadzienie
Franciszek 13.11.2016 15:23
ciekawy pomysł
bertpvd 13.11.2016 15:17
pyszne naleśniki
martynkacytrynka 13.11.2016 15:06
Uwielbiam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak