Naleśniki nadziewane jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleka

    1 szklanka
  • jajka

    2
  • cukru

    28 g
  • mąki

    4 łyżki
  • masła

    20 g
  • jabłka

    4
  • sól

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mleka, jajek, mąki, 8 dag cukru, soli i 10 g roztopionego i ostudzonego masła przyrządzić ciasto na naleśniki - najlepiej zmiksować, żeby nie było grudek. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w duża kostkę. W rondelku roztopić 10 g masła, wsypać 20 g cukru,, wrzucić jabłka i dusić dopóki się nie rozpadną. Na rozgrzanym oleju smażyć naleśniki. Po usmażeniu na każdym położyć kilka łyżek jabłek, zwinąć w rulonik i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posmarować na wierzchu masłem i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Betka 30.10.2012 17:17
uwielbiam i naleśniki i jabłka, pyszne jedzonko;)
kotlet 02.12.2011 23:40
tez lubię
Pati8 23.07.2011 12:07
pycha:)
IZABELA29 19.05.2011 15:47
dzieciaki przepadają za nimi
bursztynek 07.03.2011 23:26
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat