Naleśniki na maślance

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 sztuki
  • mąka

    2 szklanki
  • maślanka

    2 szklanki
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wrzucamy jajka, mąkę i maślankę- miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Odstawiamy na 15 min.
Dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy.

Patelnię rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem: olejem albo smalcem. Wlewamy odrobinę masy, rozprowadzamy ją na patelni i smażymy naleśniki.

Smażymy naleśniki po obu stronach.

Od czasu do czasu przecieramy pędzelkiem z tłuszczem patelnie.

* możemy również do masy dodać cukier,ale te naleśniki są lekko kwaśne co doskonale się komponuje ze słodkimi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 28.07.2013 10:56
Fajnie wyglądają.Muszę wypróbować i porównać jaka jest różnica między nimi a tradycyjnymi.Na maślance robię często racuchy,więc sądzę,że w smaku będą podobne.
LoLa 22.07.2013 13:12
takich jeszcze nie jadłam spróbuje
2milutka 22.07.2013 09:33
nie robiłam jeszcze na maślance
Kasia35 22.07.2013 08:00
prosty przepis i niewiele składników

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat