Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki na maślance

5.0
(167)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
mąka 2 szklanki
maślanka 2 szklanki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki na maślance

Do miski wrzucamy jajka, mąkę i maślankę- miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Odstawiamy na 15 min.
Dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy.

Patelnię rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem: olejem albo smalcem. Wlewamy odrobinę masy, rozprowadzamy ją na patelni i smażymy naleśniki.

Smażymy naleśniki po obu stronach.

Od czasu do czasu przecieramy pędzelkiem z tłuszczem patelnie.

* możemy również do masy dodać cukier,ale te naleśniki są lekko kwaśne co doskonale się komponuje ze słodkimi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 28.07.2013 10:56
Fajnie wyglądają.Muszę wypróbować i porównać jaka jest różnica między nimi a tradycyjnymi.Na maślance robię często racuchy,więc sądzę,że w smaku będą podobne.
LoLa 22.07.2013 13:12
takich jeszcze nie jadłam spróbuje
2milutka 22.07.2013 09:33
nie robiłam jeszcze na maślance
Kasia35 22.07.2013 08:00
prosty przepis i niewiele składników

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak