Naleśniki kukurydziane (smażone bez tłuszczu)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka kukurydziana

    1,5 szklanki
  • mleko ciepłe

    1 szklanka (bez laktozy)
  • woda mineralna

    0,5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki (zimnotłoczonego)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • ksylitol

  • kurkuma

    1 szczypta
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis na bezglutenowe, smaczne i puszyste naleśniki skierowane do wszystkich tych, którzy muszą unikać mąki pszennej oraz cukru. Świetnie sprawdzą się zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Doskonałe dla diabetyków.

PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę wsypujemy do miski, dojemy jajko, szczyptę sody oczyszczonej, olej rzepakowy, ciepłe (ale nie gorące) mleko oraz sól i ksylitol [ilość według uznania - w zależności od tego jaki zastosujemy rodzaj farszu (słodki czy wytrawny)].

Zawartość miski miksujemy i odstawiamy na około 10 minut, tak aby masa naleśnikowa mogła chwilę popracować.

2. Po tym czasie dodajemy 0,5 szklanki wody mineralnej, mieszamy i smażymy na patelni do naleśników z obu stron na delikatnie rumiany kolor.

Masa naleśnikowa będzie dość rzadka, a same naleśniki smażymy już bez dodatki oleju, gdyż ten został użyty do przygotowania masy*.

Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym farszem (słodkim lub wytrawnym) i zawijamy.

Życzę smacznego! :)
Futka
* Dla pewności przed pierwszym smażeniem patelnię możemy delikatnie wysmarować ręcznikiem papierowym nasączonym w odrobinie oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 23.01.2015 14:51
smacznie wyglądają
Adamorek 23.01.2015 13:02
taka zdrowsza wersja
MałaMi89 23.01.2015 12:28
Nigdy takich nie próbowałam, a mąkę kukurydzianą mam- może spróbuję :)
Alex_M 23.01.2015 10:21
dobry przepis :)
Wiktoria29 23.01.2015 09:19
mam trochę mąki kukurydzianej więc spróbuje bo takich jeszcze nie robiłam
Pietruszka 23.01.2015 08:41
fajne naleśniczki
Maridka19 23.01.2015 08:34
Ciekawy przepis też taki jeszcze nie robiłam ale muszą być pyszne :)
Czyki 23.01.2015 08:14
Kukurydzianych jeszcze nie robiłam. Muszą być pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat