Naleśniki jabłkowo gruszkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 kubki
  • mleko

    2 kubki
  • oranżada

    1/2 kubka
  • jajko

    3
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • sól

    2 szczypta
  • olej

    50 ml
  • jabłka prażone

    500 g
  • gruszki w zalewie

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

2 kubki ( o poj.300ml ) mąki pszennej
2 kubki ( o poj. 300ml ) mleka
1/2 kubka ( o poj. 300ml ) oranżady
3 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
2 szczypty soli
50 ml oleju
Nadzienie :
500 g jabłek prażonych
400 g gruszek z kompotu


Mleko i oranżadę wlać do wysokiego naczynia.
Dodać jajka, sól, cukier waniliowy i olej i wymieszać na gładkie ciasto.
Patelnie do naleśników rozgrzać, nalewać na nią łyżka wazową porcje ciasta i smażyć naleśniki na jasno złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu naleśników jabłka wyjąć ze słoika do miseczki.
Gruszki odsączyć z kompotu i pokroić w kostkę po czym dodać je do jabłek i wymieszać.
Na każdy z naleśników nakładać porcję masy jabłkowo gruszkowej, rozsmarować po powierzchni i zawinąć w rożek lub wedle swojego uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 04.06.2012 09:57
pycha
ZEWA 03.06.2012 09:43
dziękuję
Pietruszka 02.06.2012 21:44
Bardzo obficie nadziane, takie lubię.
Rafał10 02.06.2012 19:54
wyglądają niezwykle apetycznie !
Karolinka111 02.06.2012 19:43
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat