Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
2 kubki -
mleko
2 kubki -
oranżada
1/2 kubka -
jajko
3 -
cukier waniliowy
1 łyżka -
sól
2 szczypta -
olej
50 ml -
jabłka prażone
500 g -
gruszki w zalewie
400 g
Sposób przygotowania
2 kubki ( o poj. 300ml ) mleka
1/2 kubka ( o poj. 300ml ) oranżady
3 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
2 szczypty soli
50 ml oleju
Nadzienie :
500 g jabłek prażonych
400 g gruszek z kompotu
Mleko i oranżadę wlać do wysokiego naczynia.
Dodać jajka, sól, cukier waniliowy i olej i wymieszać na gładkie ciasto.
Patelnie do naleśników rozgrzać, nalewać na nią łyżka wazową porcje ciasta i smażyć naleśniki na jasno złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu naleśników jabłka wyjąć ze słoika do miseczki.
Gruszki odsączyć z kompotu i pokroić w kostkę po czym dodać je do jabłek i wymieszać.
Na każdy z naleśników nakładać porcję masy jabłkowo gruszkowej, rozsmarować po powierzchni i zawinąć w rożek lub wedle swojego uznania.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się