Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki gryczane z grzybami, suszonymi pomidorami i kozim serem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka gryczana 120 gram
mąka pszenna 40 gram
woda 370 ml
jajko 1 sztuka
sól szczypta
olej do smażenia
podgrzybki 300-350 gram
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka
suszone pomidory 8 sztuk
kozi serek 50 gram
tymianek 1 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki gryczane z grzybami, suszonymi pomidorami i kozim serem

Mąkę gryczaną i pszenną przesiej. Wymieszaj je w misce z solą, wodą i jajkiem za pomocą miksera na wolnych obrotach. Gdy ciasto stanie się gładkie, odstaw na 30 minut. Przed smażeniem przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym skropionym olejem i smaż na niej naleśniki (około 6 łyżek na jeden), aż zrobią się lekko złote. Przewróć na drugą stronę i po usmażeniu przełóż na talerz i przykryj je ręczniczkiem aby nie wyschły.

Podgrzybki pokrój w plasterki. Masło rozgrzej na patelni, na nie wrzuć starty ząbek czosnku i smaż 20 sekund. Wrzuć grzyby i smaż z dodatkiem listków tymianku, aż podgrzybki lekko zmiękną.

Na naleśnikach rozłóż farsz grzybowy, pomidory oraz kawałki koziego sera. Zwiń na pół, a następnie znów na połowę. Podaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 06.02.2013 23:38
Super :-)
Krzysiek3 04.02.2013 08:14
super
Bernadeta1 25.01.2013 00:39
pysznie wygląda
Magda60 02.12.2012 19:35
niezle wyglada
Isia 26.11.2012 12:34
Danie na wypasie :)
adelajda 26.11.2012 05:04
dobre
miroslawa 26.11.2012 04:50
super, ale by zjadła
halina17 25.11.2012 22:36
Dobre naleśniki.
Piotr-21 25.11.2012 21:29
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak