Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki gryczane (bezglutenowe)

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Dzisiaj propozycja dla miłośników naleśników i tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Naleśniki z białej mąki gryczanej świetnie sprawdzą się na pożywne śniadanie, obiad lub deser. Są proste i szybkie w przygotowaniu oraz bardzo zdrowe.

Składniki:

Składniki:

mąka gryczana 1 szklanka
mleko 1 szklanka
woda mineralna 0,5 szklanki
jajko małe 3 sztuki
masło roztopione 3 łyżki
miód gryczany 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki gryczane (bezglutenowe)

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko, wodę i roztopione masło, dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżkę miodu.

Wszystkie składniki miksujemy lub energicznie mieszamy trzepaczką dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia ciasta, a następnie odstawiamy je na około 15 minut.

Po tym czasie wylewamy porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową (wysmarowaną delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia) i smażymy naleśniki z obu stron.

Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Pysznie smakują z twarożkiem i świeżymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak