Naleśniki gryczane (bezglutenowe)

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj propozycja dla miłośników naleśników i tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Naleśniki z białej mąki gryczanej świetnie sprawdzą się na pożywne śniadanie, obiad lub deser. Są proste i szybkie w przygotowaniu oraz bardzo zdrowe.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka gryczana

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • woda mineralna

    0,5 szklanki
  • jajko małe

    3 sztuki
  • masło roztopione

    3 łyżki
  • miód gryczany

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko, wodę i roztopione masło, dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżkę miodu.

Wszystkie składniki miksujemy lub energicznie mieszamy trzepaczką dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia ciasta, a następnie odstawiamy je na około 15 minut.

Po tym czasie wylewamy porcje ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową (wysmarowaną delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia) i smażymy naleśniki z obu stron.

Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Pysznie smakują z twarożkiem i świeżymi owocami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat