Naleśniki czekoladowe z musem i maltesers'ami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 szt
  • mąka razowa

    180 g
  • mleko

    250 ml
  • kakao

    3 łyżki
  • białko

    2 szt
  • czekolada gorzka

    1 tabliczka
  • maltesers

    1 paczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od mokrych składników. Jajka mieszamy z mlekiem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy przesianą mąkę, kakao i sodę. Masa powinna być gęsta.

Naleśniki smażymy na patelnie po ok. 2 minuty na każdej stronie.

Ubijamy pianę z białek.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (wstawiamy garnek z wodą, na nim kładziemy miskę a do niej wsypujemy czekoladę).
Gdy trochę przestygnie, najpierw do białek wlewamy łyżkę, delikatnie mieszając aby piana nie opadła. Potem łączymy całość.
Tak przygotowanym musem smarujemy naleśniki i ozdabiamy ciasteczkami Maltesers. Dla mnie to smak dzieciństwa :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat