Naleśniki Bolognese

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    3/4 szklanki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • przecier pomidorowy

    3/4 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • sól, pieprz

    do smaku
  • DODATKOWO:

  • cebula

    1 duża
  • pomidor

    2-3 sztuki
  • sól, pieprz, ostra papryka

    do smaku
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • bazylia świeża

    do dekoracji
  • ser żółty

    10 dag
  • schab

    0,5 (mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśniki Bolognese foto
Mleko wlewamy do miski. Dokładamy przecier oraz pozostałe składniki ciasta. Miksujemy. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzana patelnię. Naleśniki rumienimy z obu stron.
Krok 2 - Naleśniki Bolognese foto
Cebule oraz czosnek kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy mięso. Chwilkę razem smażymy.
Miedzy czasie pomidory kroimy w kostkę. Dokładamy go do obsmażonego mięsa.
Razem smażymy, aż mięso będzie gotowe, a pomidory rozgotują się.
Doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Naleśniki Bolognese foto
Gotowym sosem przekładamy pomidorowe naleśniki.
Zwijamy na połowę.
Wierzch naleśników delikatnie posypujemy serem żółtym i zapiekamy je do jego rozpuszczenia. Podajemy na ciepło oprószone pokrojoną bazylią.

Nie tylko makaron może smakować z sosem bolognese.
Naleśniki tak podane z pewnością znajdą uznanie miłośników kuchni włoskiej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
foczka-ks 30.09.2015 00:22
wygląda bardzo smacznie
Wafelek2601 11.10.2013 10:16
Świetny pomysł
aniagdz 01.10.2013 15:48
ooo pycha! ja czasem układam warstwowo i wychodzi pyszny tort naleśnikowy-bolognese;)
Dorian 26.09.2013 10:21
smaczne jedzonko
gusia1000 26.09.2013 00:18
Zachwycam się nimi.
Motorek 22.09.2013 12:53
rewelacyjne
Izabela9 07.09.2013 08:32
Świetny pomysł na urozmaicenie zwykłych naleśników, każdy będzie zaskoczony takim daniem a i pewno smakiem
aisoglam 22.08.2013 10:29
Apetycznie wyglądają te naleśniki :)
Róża1 21.08.2013 23:33
ale pyszności:-)
Jadwiga/Jaga85 21.08.2013 22:34
Ewa najpierw rumienie cebulę z czosnkiem. Tak jak w przepisie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat