Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki biszkoptowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 gram
jaja 3 sztuki
mleko 1 szklanka
woda 1 szklanka
masło 2 łyżki
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki biszkoptowe

Białka oddzielam od żółtek i na czas przygotowania ciasta chowam je do lodówki. Żółtka mieszam z mlekiem dodaję cukier i przesianą mąkę. Mieszając trzepaczką wyrabiam gładkie ciasto i odstawiam na 10 minut.

Po tym czasie dodaję ciepłą wodę, roztopione i ostudzone masło i jeszcze raz mieszam. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam pianę. Rozgrzewam patelnię a białka mieszam z ciastem (ważne aby połączyć je tuż przed smażeniem). Ciasto wylewam na patelnie i zawsze pierwszą stronę smażę pod przykryciem, naleśniki powinny mieć jasno złoty kolor. Podaję z dżemem truskawkowym ułożone jeden na drugim.

Smacznego !

p.s. z podanych składników wychodzi 16 sztuk smażonych na patelni 17 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 14.01.2014 21:59
z chęcią wypróbuję ;)
anemon 14.01.2014 08:44
Świetnie opisałaś sposób wykonania, a zdjęcia bardzo zachęcają do zrobienia, więc chyba nie mam wyjścia i muszę smażyć Twoje naleśniki.
Karolcia12 13.01.2014 22:22
bardzo pyszne te naleśniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak