Naleśniki bananowe - ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 szkl.
  • mąka pszenna

  • woda

    2 szkl.
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • olej z pestek winogron

    4 łyżki
  • sól

    duża szczypta
  • jajko

    3-4 szt.
  • banan

    2 średnie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Banany wybrać jak najbardziej dojrzałe, obrać, pokroić, włożyć do blendera, zalać mlekiem i zmiksować.
Dodać troszkę soku z cytryny, jajka, dużą szczyptę soli i zmiksować powtórnie.
Płyn przelać do wysokiej miski.
Miksować robotem, dosypując stopniowo mąkę i dolewając wodę oraz olej, aż ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję.
Odstawić na 30 minut, aby mąka spęczniała.
Z tak przygotowanego ciasta smażyć naleśniki i podawać ze słodkimi farszami i dodatkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joanna__s 24.08.2012 12:13
Rzeczywiście bardzo ciekawy przepis. Moje dziecko na pewno bardzo polubi taką wersję naleśników.
Habibi 28.05.2012 05:02
<b>Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich przepisów :) *** Każdy znajdzie tutaj coś smacznego :)</b>
Anna69 27.05.2012 17:21
Hmmm bardzo ciekawy przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat