Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki a\'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

naleśniki 5 szt
mięso mielone 1/2 kg
marchew 1 szt
por 1 szt
olej 1 łyżka
papryka czerwona 1 łyżka
czosnek 1 ząbki
sól
ser topony 1 kostka
ser żółty 8 plastrów
śmietana 200 ml
chilli
gałka muszkatałowa
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
pomidory w puszce 1 z ziołami

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki a\'la Lasagne z sosem mięsno-pomidorowym

Przygotować farsz: podsmażyć 1/2 kg mięsa mielonego z tartą marchewką i pokrojonym porem na 1 łyżce oleju z dodatkiem czerwonej papryki, soli i rozdrobnionego czosnku lub rozkruszoną mini kostką, po około 5 minutach dodać pomidory z puszki, doprawić chilli i ewentualnie solą i dusić około 10 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, gałką muszkatałową i chilli. Tortownicę wysmarować tłuszczem następnie wysypać bułką tartą. na dnie układamy naleśnika, 1/3 farszu mięsno-pomidorowego,na brzegach w 4 miejscach kłaść kawałeczki sera topionego, polać 1/4 sosu śmietanowego. Ułożyć tak ok 4 warstwy. Ostatnią warstwą jest naleśnik polany sosem i obłożony serem żółtym w plastrach i posypanym szczyptą chilli. Tortownicę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Zrobić smugi z keczupu i pokroić na 4 części, wyłożyć na talerze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 23.01.2012 20:34
pomyślane
agnieszka137 19.01.2012 23:04
apetyczne, super!
Iwusia 18.01.2012 23:46
bardzo apetyczne
justynab1903 18.01.2012 19:54
uwielbiam :) niekiedy dodaję jeszcze kukurydzę i wychodzą takie \"niby meksykańskie\"
caralajna 18.01.2012 19:37
fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak