Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki a'la Gundel
Jajko roztrzepać z mlekiem oraz wodą gazowaną, dodać mąkę, cukier oraz sól i dokładnie roztrzepać. Ciasto odstawić na 15 min, a następnie smażyć cienkie naleśniki.
Nadzienie:
Śmietanę kremówkę zagotować z cukrem, skórką pomarańczową oraz rodzynkami. Gotować ok. 5 min często mieszając. Na suchej patelni uprażyć orzechy wraz z płatkami migdałowymi, a następnie zmiksować je w blenderze i dodać je do gotującej się śmietanki. Pomieszać, wyłączyć ogień i dodać rum. Na każdy naleśnik wyłożyć porcję nadzienia orzechowego, rozsmarować i złożyć naleśniki.
Polewa:
Żółtka utrzeć z cukrem. Czekoladę rozpuścić na parze wraz z masłem i śmietanką i gorącą wlać do utartego żółtka z cukrem, cały czas ucierając.
Gotowe naleśniki z nadzieniem orzechowym polać polewą.