Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki a'la Gundel

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

jajko 2 szt
mleko 1/2 szkl
woda gazowana 1/2 szkl
mąka 1 szkl
cukier 1 łyżeczka
sól

Nadzienie

śmietana 30% 150 ml
orzechy włoskie 15 dag
skórka pomarańczowa 5 dag
rodzynki 5 dag
płatki migdałowe 5 dag
rum 50 ml

Polewa

żółtko jajek 2 szt
cukier 3 dag
masło 3 dag
śmietana 30% 100 ml
czekolada mleczna 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki a'la Gundel

Ciasto:
Jajko roztrzepać z mlekiem oraz wodą gazowaną, dodać mąkę, cukier oraz sól i dokładnie roztrzepać. Ciasto odstawić na 15 min, a następnie smażyć cienkie naleśniki.

Nadzienie:
Śmietanę kremówkę zagotować z cukrem, skórką pomarańczową oraz rodzynkami. Gotować ok. 5 min często mieszając. Na suchej patelni uprażyć orzechy wraz z płatkami migdałowymi, a następnie zmiksować je w blenderze i dodać je do gotującej się śmietanki. Pomieszać, wyłączyć ogień i dodać rum. Na każdy naleśnik wyłożyć porcję nadzienia orzechowego, rozsmarować i złożyć naleśniki.

Polewa:
Żółtka utrzeć z cukrem. Czekoladę rozpuścić na parze wraz z masłem i śmietanką i gorącą wlać do utartego żółtka z cukrem, cały czas ucierając.
Gotowe naleśniki z nadzieniem orzechowym polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 01.12.2015 13:22
pyszności))
ppaulina 02.11.2015 17:42
PYCHOTKA!!!!!
gusia1000 23.10.2015 20:30
dobre takie.
Mama niejadka 23.10.2015 12:03
Pyszne naleśniki
Ewa Wojtaszko 22.10.2015 22:14
lubię,gdyby tylko nie te rodzynki...hehe :)
gosia1988 22.10.2015 15:04
na pewno smaczne
aginaa 22.10.2015 13:27
muszą być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak