Naleśnik imbirowy

Naleśnik imbirowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • orzechy włoskie

    1/3 szklanki
  • mąka pszenna

    0,5 szklanki
  • chude mleko 1%)

    0,5 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • oliwa

    1 łyżka
  • roztopione masło

    1 łyżka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • Esensja waniliowa

    1 łyżeczka
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • sok wyciśnięty z limonki

    1/4 szklanki
  • banan

    3 sztuki
  • brązowy cukier

    2 łyżki
  • imbir

    1/3 kandyzowany
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Naleśnik imbirowy

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Prażę orzechy 5 minut, aż zrobią się chrupkie i aromatyczne. Kiedy trochę ostygną, siekam je grubo. Następnie rozgrzewam piekarnik do 220 stopni. Smaruję teflonową patelnię o średnicy 25 cm ze zdejmowaną rączką i wstawiam ją do piekarnika. Mieszam starannie mąkę, mleko, jajko, białko, oliwę, masło, cukier, esensję waniliową oraz sól w dużej misce, na koniec dodaję imbir i jeszcze mieszam. Wlewam ciasto na rozgrzaną patelnię, wstawiam ją do piekarnika i piekę 12-15 minut, aż naleśnik urośnie i się przyrumieni. W międzyczasie mieszam sok z limonki z brązowym cukrem na drugiej dużej patelni. Podgrzewam na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaję plasterki bananów i duszę 3 minuty, aż zmiękną. Wrzucam jeszcze orzechy i mieszam. Kroję naleśnik na małe okrągłe porcje, a na wierzchu każdą polewam bananami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Magdalena80 21.07.2011 23:50
rewelacja
rakow2
rakow2 21.05.2011 15:36
super
borys 06.05.2011 15:31
super
Tika4444 21.04.2011 08:01
smakowicie wygląda
iwona332 03.11.2010 00:09
super
Krzysztof42 14.10.2010 15:01
zachęcające
zuzanna6 11.10.2010 09:06
ciekawy przepis wypróbuję.
Anna169Hosz 07.10.2010 06:36
Lubię wszystko co ze świeżym imbirem.
noculos 02.07.2010 11:25
Musze wypróbować ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat