Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniczki z kremem pomarańczowo-cynamonowym
1 pomarańcza
50 g masła
50 g cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki cynamonu
Wyciśnij sok z 1 pomarańczy, zadbaj o to, żeby nie było w nim „farfocli”. U mnie wyszło dokładnie 110 ml. Przelej do niewielkiego rondelka i dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając aż do rozpuszczenia. Kiedy syrop będzie gorący, wbij jajka i szybko mieszaj trzepaczką, żeby zminimalizować ryzyko powstania grudek. Dodaj masło, cynamon i trzymaj na małym ogniu przez około 10 minut. Mieszaj bez ustanku (możesz cały proces przeprowadzić w kąpieli wodnej, aby zabezpieczyć się przed przypaleniem). Przelej do słoiczka albo dowolnego naczynka i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie zabierz się za naleśniczki.
Składniki na około 15 naleśników:
200 g mąki pszennej
50 g cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 jajka
250 ml mleka
50 ml oleju
szczypta soli
Rozbełtaj jajka, dodaj mleko, olej i wymieszaj. Suche składniki połącz i dodaj do mokrych. Zmiksuj na gładką masę o konsystencji dość gęstej śmietany.
Rozgrzej żeliwną patelnię i nie dawaj na nią tłuszczu. Na gorącą wylewaj ciasto tak, aby powstawały placki o około 10-centymetrowej średnicy. Kiedy na ich wierzchu pojawią się kratery po pęcherzykach powietrza, przewróć na drugą stronę. Minuta smażenia na każdą ze stron powinna wystarczyć.