Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniczki angielskie na słodko
Do miski wsypujemy następujące składniki
-2 szklanki mąki tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 paczka cukier waniliowy
-2 jajka
-1,5 szklanki mleka
Wszystkie wymienione składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej i pieczemy małe placuszki o średnicy ok 10cm.
KREM:
Ubijamy bitą śmietanę,można z paczki według przepisu lub ze śmietany 30%(odkładamy sobie 3łyżki czystej bitej śmietany do dekoracji) następnie dodajemy jagody(Uwaga:odłóż sobie 4 łyżeczki jagód do dekoracji na wierzch placuszka) i całość mieszamy łyżką.
PRZYGOTOWANIE:
Na gotową jedną porcję przypadają 3 placuszki(jeśli ktoś woli większą piramidę nie widzę problemu :))
Na pierwszą warstwę (zaczynając od spodu) smarujemy placuszek dżemem i nakładamy przygotowany krem.Przekładamy placuszkiem i powtarzamy czynność z dżemem i kremem.Na górną warstwę gotowej piramidki kładziemy
bitą śmietanę i kładziemy kilka jagód.Całość posypujemy cukrem pudrem.
CIEKAWOSTKI:
Bitą śmietanę z jagodami możemy np.zastąpić serkiem mascarpone z jagodami lub innymi owocami wedle gustu.
Życzę smacznego