Najsmaczniejszy pasztet ze śliwką

Najsmaczniejszy pasztet ze śliwką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Wątróba (z kurczaka)

    700 gram
  • mięso wieprzowe

    500 gram
  • suszone śliwki kalifornijskie

    10 sztuk
  • słonina

    100 gram
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • mleko

    1 szklanka
  • cebula

    1 sztuka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • liść laurowy

    8 sztuk
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól do smaku

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny grubo mielony

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 (posiekany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Zacznij od zamoczenia bułki w mleku.

2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

3. Teraz rozgrzej patelnię i dodaj słoninę.

4. Kiedy tłuszcz już się wytopi, dodaj posiekaną cebulę.
Cebuli nie musisz kroić na malutkie kawałki, ponieważ i tak na końcu wszystko będzie miksowane.

5. Dorzuć czosnek. Smaż wszystko, aż cebula ładnie się zezłoci.

6. Odstaw do ostudzenia.

7. Obmyj i osusz wątróbkę.

8. Odsącz bułkę z mleka.

9. Teraz wszystkie składniki oprócz liści laurowych i śliwek zmiksuj na jedwabistą masę w malakserze. Nigdy nie miksuj gorących produktów, gdyż tępi to doskonale ostrza malaksera.

10. Przygotuj dwie formy keksowe. Ja używam silikonowych. Jeżeli masz blaszane, to wysmaruj je tłuszczem i obsyp lekko bułką tartą.

11. Na dno formy połóż po 4 listki laurowe, a następnie przełóż połowę masy pasztetowej.

12. Teraz "powtykaj" po kilka śliwek do środka masy.

13. Tak samo przygotuj drugą keksówkę.

14. Piecz 90 minut.

15. Ostudź i włóż do lodówki na kilka godziny, aby pasztet stężał.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

matesko

25.03.2013 12:07
ze śliwką nie jadłam

Stenka

21.03.2013 07:44
apetycznie wygląda i pewnie bardzo smaczny

tomek18

10.01.2013 20:20
pycha

goofy9

09.01.2013 11:47
wygląda rewelacyjnie

Kate131

04.01.2013 10:04
apetyczny

annagebalska

04.01.2013 08:56
pięknie wygląda

rutynka

02.01.2013 14:39
wygląda smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat