Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najsmaczniejszy bigos na świecie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso róznego rodzaju 1
pieczarki 500 gram
koncentrat pomidorowy 1
cukier 3 łyżki
bulion 3 kostka
ziele angielskie 8
słonina z boczku 1
Liść laurowy suszony Prymat 9 sztuk
grzyby suszone 1 różne rodzaje
kapusta kiszona 3 z marchewką

Przepis i sposób przygotowania na: Najsmaczniejszy bigos na świecie

Kiszoną kapustę płuczemy, siekamy/ rozdrabniamy. Następnie zalewamy w garnuszku suszone grzyby wrzącą wodą. Kroimy kiełbasę, mięso, czym więcej rodzajów tym lepiej. Wg zasady , kapustę wrzucam do garnka i gotuję do czasu kiedy obsmażę całość mięsa i kiełbasy oraz pieczarek (dodając ziele angielskie oraz liście laurowe oraz grzyby z wywarem po namoczeniu). Do kapusty wraz z mięsem wlewam niewielką ilość tłuszczu ze smażenia. Następnie podgotowuję na małym ogniu około 20, 30 minut. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy wraz z 3 łyżkami cukru i dusze często mieszając aby kapusta nie przywarła do naczynia z czasem wg uznania, max 20-30 min. Kapusta ma być lekko twardawa.
Po wystudzeniu podgrzewam bigos ponownie. Dopiero po co najmniej drugim podgrzaniu podaję swoim gościom. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak