Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

najprostszy kapuśniak

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda 500 ml
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
ziemniak 5
sól do smaku
pieprz do smaku
marchew 1 średnia
kminek szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 1 mały
kostka rosołowa 1 kostka
wędzony boczek 100 (surowy)
kapusta kiszona 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: najprostszy kapuśniak

Kapustę z listkiem laurowym i szczyptą kminku gotuj przez godzinę w litrze wody. W międzyczasie pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew ugotuj osobno w bulionie z kostki rosołowej. Podsmaż na łyżce masła pokrojony w kosteczkę boczek i dodaj go do bulionu. Do tłuszczu, który się wytopił wsyp mąkę i zrób zasmażkę. Rozprowadź w niej kilka łyżek rosołu i wlej do reszty wywaru. Połącz wywar z ugotowaną, odcedzoną kapustą i gotuj razem przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 11.12.2012 08:09
pyszny
Bernadeta1 21.10.2012 13:24
smaczna zupka
zolzica 18.10.2012 18:55
dzięki :)
Botwinka 18.10.2012 08:34
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak