Najprostszy chleb żytni na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn

  • zakwas żytni

    60 g
  • mąka żytnia

    200 g
  • woda

    180 g

Ciasto właściwe

  • zakwas

    350 g
  • mąka żytnia

    800 g
  • woda

    650 g
  • sól

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki, zostawiamy go na 1-2 godziny na kuchennym blacie do ogrzania. Po tym czasie przekładamy go do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki zakwasu, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia sprawdzamy czy nasz zakwas jest gotowy, czyli czy jest dobrze napowietrzony i czy pachnie lekko kwaskowo. Jeśli tak, to odważamy 350 g zakwasu i dodajemy go do reszty składników na chleb. Pozostałą część zakwasu przekładamy do słoika i chowamy do lodówki, przyda nam się przy następnym pieczeniu.

Ciasto właściwe dokładnie mieszamy, żytniego chleba nie trzeba wyrabiać, miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do pierwszego wyrastania na 8-12 godzin.

Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części i przekładamy do natłuszczonych keksówek o długości 20 cm. Powierzchnię ciasta wyrównujemy zwilżoną w wodzie łyżką lub rękoma. Ja dodatkowo posypałam chleby mąką i nacięłam ostrym nożem. Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do garowania ma 3-4 godziny.

Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy foremki, piekarnik parujemy. Chleb pieczemy około 45-50 minut.

Po upieczeniu chleby wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
niebieski_jez 03.04.2020 11:46
Czy chleb nalezy piec do suchego patyczka? Pieklam godzine, ale niestety chleb jest w srodku surowawy. Skorka za to przepyszna ;-)
marcinkuz 29.10.2019 14:33
Czy może mi ktoś pomóc?.... "po tym czasie przekładamy go do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki zakwasu"...co to są te pozostałe składniki?
Doradca Smaku 30.10.2019 08:34
Mąka żytnia i woda.
Tekagonia 03.05.2019 11:05
Potrzebuje pomocy...chleb jest naprawdę pyszny. Idealny Ale mam problem z zakwasem. On od momentu wystawienia go z lodówki do momentu odlozenia z zaczynu plus godzina dodatkowa stoi na blacie. Niestety ostatnie dwa razy mi zaczyn nie zwiększył swojej objętości w słoiku. Może po zrobieniu zakwasu odkładać go do lodówki? Proszę o radę.
Habibi 08.09.2017 18:53
To jest mój faworyt jeśli chodzi o typowo żytnie wypieki na zakwasie. Uwielbiam go za smak, teksturę i piękne równe niewielkie oczka - chociaż o tym decyduje akurat temperatura i czas wyrastania ;)
mami93 14.03.2015 19:55
świetny przepis :)
norweska20 13.03.2015 21:50
apetyczny ten twój wypiek
Franciszek 13.03.2015 20:36
pyszny chleb
Ali 13.03.2015 19:52
Wygląda smakowicie :)
Mniam 13.03.2015 18:12
Wygląda pięknie i bardzo apetycznie.
mzap88 13.03.2015 16:46
nie ma to jak domowy chleb

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat