Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Zaczyn
-
zakwas żytni
60 g -
mąka żytnia
200 g -
woda
180 g
Ciasto właściwe
-
zakwas
350 g -
mąka żytnia
800 g -
woda
650 g -
sól
20 g
Sposób przygotowania
Następnego dnia sprawdzamy czy nasz zakwas jest gotowy, czyli czy jest dobrze napowietrzony i czy pachnie lekko kwaskowo. Jeśli tak, to odważamy 350 g zakwasu i dodajemy go do reszty składników na chleb. Pozostałą część zakwasu przekładamy do słoika i chowamy do lodówki, przyda nam się przy następnym pieczeniu.
Ciasto właściwe dokładnie mieszamy, żytniego chleba nie trzeba wyrabiać, miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do pierwszego wyrastania na 8-12 godzin.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części i przekładamy do natłuszczonych keksówek o długości 20 cm. Powierzchnię ciasta wyrównujemy zwilżoną w wodzie łyżką lub rękoma. Ja dodatkowo posypałam chleby mąką i nacięłam ostrym nożem. Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do garowania ma 3-4 godziny.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy foremki, piekarnik parujemy. Chleb pieczemy około 45-50 minut.
Po upieczeniu chleby wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.
Komentarze (13)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (3)