Najprostszy barszcz czerwony

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • średni burak

    3
  • ziemniak

    2 kg
  • barszcz w butelce

    0,5 l
  • śmietana 12%

    200 ml
  • sól

    2 łyżeczki
  • cukier

    3 łyżki
  • Kwas cytrynowy Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obieramy i gotujemy osolone 1 łyżeczką soli ziemniaki do miękkości, odcedzamy i tłuczemy tłuczkiem. Następnie obieramy buraki i kroimy w plastry dowolnej wielkości. Zalewamy około 4 l. wody, sypiemy cukier, 1 łyżeczkę soli i kwasek. Gotujemy, aż buraki będą miękkie. Wlewamy barszcz, śmietanę. Podajemy z utłuczonymi na boku ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 13.11.2015 07:53
uwielbiam czerwony barszczyk
Aneta41 12.10.2015 09:50
bardzo lubię :)
Izabela28 31.05.2015 13:54
pyszności:)
Michał G 21.10.2013 14:41
dziś już za póżno ,ale jutro zapamiętam i zrobię
Margo1 13.05.2013 06:29
mój ulubiony
Seba 14.08.2012 08:41
extra
dianix 26.06.2012 18:45
jakie duze kawałki buraczków:)
babcia 31.05.2012 13:26
mój ulubiony
babcia 31.05.2012 13:26
mój ulubiony
Magda60 16.05.2012 09:30
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat