Przepis i sposób przygotowania na: Najprostsze pierniczki
Na stolnicy wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, dodajemy jajka i olej, a następnie ostudzoną masę i wszystko razem wyrabiamy na ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki (można wstawić do zamrażalnika na jakieś 30min jeśli nie chcemy tyle czekać). Po wyjęciu ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na ok. 3-5mm. Foremkami wycinamy kształty. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 12-15min. Po ostudzeniu pierniczki można udekorować lukrem, a następnie schować do pojemnika by kruszały do świąt. ( Co prawda u mnie rzadko kiedy dotrwają one do świąt :). )
Jeśli chcemy by pierniczki wisiały na choince, przed upieczeniem można zrobić im dziurki, by później przewlec przez nie sznurek.