Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepszy krem z pomidorów

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory w puszce 2 puszki
bulion warzywny 1 litr
oliwa 3 łyżki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat
chili
marchewka

Porada

Najlepiej podawać z grzankami i parmezanem, wtedy jest najlepsza!

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepszy krem z pomidorów

Na oliwie w garnku podsmażamy cebulę i czosnek – uważajcie, aby się nie spalił! W tym momencie wsypujecie przyprawy.. Dlaczego nie na końcu? Jeżeli na samym początku lekko je „podsmażymy” uwolnią swój cały aromat i smak. Następnie wrzucamy pokrojoną marchewkę. Chwilę podsmażamy, wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie musicie przygotować pomidory* – sparzyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Jeżeli nie macie czasu, ochoty, albo po prostu jesteście leniuszkami wykorzystajcie pomidory w puszce :) Tak przygotowane warzywa wrzucacie do bulionu. Wszystko gotujecie do momentu, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (największą uwagę zwróćcie na marchew). Blendujecie i gotowe.
Wykonanie jest mega proste. Schody zaczynają się w momencie jedzenie. Jecie, jecie, jecie.. Nie będzie łatwo skończyć – tylko nie mówcie, że Was nie ostrzegałam!

*wystarczy wrzucić je na ok. 20 sekund do wrzącej wody a następnie do lodowatej. Skórka pięknie odchodzi. Nie zapomnijcie wyciąć tej zdrewniałej części..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.02.2016 20:12
ciekawa kompozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak