Najlepszy jabłecznik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka tortowa

    4 szklanki
  • masło

    200 g
  • jajka

    2 szt
  • żółtka

    2 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • śmietana kwaśna

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Nadzienie jabłkowe

  • jabłka

    2 kg
  • cukier waniliowy

    2-3 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka

dodatki

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy kruche ciasto.
Mąkę przesiać i wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z masłem. Dodać żółtka oraz całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około pół godziny.

Nadzienie jabłkowe:
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.

Ciasto wyciągamy z lodówki dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy. Wkładamy na blachę jedną część, wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią. Nakłuwamy widelcem

Pieczemy w 195-200 stopniach przez około 45 minut
Gorące ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 30.12.2015 09:46
pyszne ciasto
Franciszek 30.12.2015 00:47
smaczne do kawy
fotoviderek 29.12.2015 23:58
Pyszności :)
w mojej kuchni 29.12.2015 23:28
smaczne ciasto na deser
Malinka 29.12.2015 20:37
Na pewno smaczny!
Motorek 29.12.2015 19:06
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat