Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepszy jabłecznik

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka tortowa 4 szklanki
masło 200 g
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
śmietana kwaśna 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Nadzienie jabłkowe

jabłka 2 kg
cukier waniliowy 2-3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

dodatki

cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepszy jabłecznik

Przygotowujemy kruche ciasto.
Mąkę przesiać i wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z masłem. Dodać żółtka oraz całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około pół godziny.

Nadzienie jabłkowe:
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.

Ciasto wyciągamy z lodówki dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy. Wkładamy na blachę jedną część, wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią. Nakłuwamy widelcem

Pieczemy w 195-200 stopniach przez około 45 minut
Gorące ciasto oprószamy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 30.12.2015 09:46
pyszne ciasto
Franciszek 30.12.2015 00:47
smaczne do kawy
fotoviderek 29.12.2015 23:58
Pyszności :)
w mojej kuchni 29.12.2015 23:28
smaczne ciasto na deser
Malinka 29.12.2015 20:37
Na pewno smaczny!
Motorek 29.12.2015 19:06
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak