Najlepszy biszkopt do tortu

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Najlepszy biszkopt do tortu foto

Oddzielić białka od żółtek i białka włożyć do wysokiej miski. Ubijać na najwyższych obrotach miksera aż piana będzie w miarę sztywna. Dodać cukier, po trochę, cały czas miksując. Miksować tak długo, aż piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier rozpuszczony.

Krok 2 - Najlepszy biszkopt do tortu foto
Dodać żółtka, zmiksować na mniejszych obrotach.
Krok 3 - Najlepszy biszkopt do tortu foto
Mąkę pszenna wymieszać z ziemniaczaną, wsypać do miski, wymieszać delikatnie, może być na wolnych obrotach miksera lub łopatką drewnianą.
Krok 4 - Najlepszy biszkopt do tortu foto
Ciasto przelać do tortownicy, spód powinien być wyłożony papierem do pieczenia.
Krok 5 - Najlepszy biszkopt do tortu foto

Piec ok. 30 minut w 170 stopni. Po tym czasie biszkopt wystudzić, okroić nożem brzegi, zdjąć obręcz tortownicy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mika98 19.10.2019 14:20
Po 30 minutach pieczenia można wyrzucić do kosza...
Doradca Smaku 21.10.2019 08:17
@MIKA98 przykro nam, że przepis nie wyszedł. W przypadku pieczenia biszkoptu istnieje jednak wiele czynników, które mogą przyczynić się do niepowodzenia. Ten przepis zbiera dobre recenzje od innych użytkowników, może dasz mu jeszcze szansę?
Bernadeta1 20.12.2013 00:06
rewelacyjny biszkopt, taki wyrośnięty
Michał2 06.11.2013 18:59
swietny biszkopt, takiego szukałem:)
Ada-Gaba 03.11.2013 12:32
wyszedł piękny
IwonaKa 30.08.2013 13:26
piękny,wysoki biszkopt,już dodaję do swojej księgi bo z pewnością się przepis przyda
goofy9 04.06.2013 23:49
super wyrósł
fotoviderek 28.04.2013 08:01
Świetny, prosty przepis :)
RenataZ-et 27.04.2013 21:04
bardzo ładnie wygląda
Aannkaa82 02.04.2013 19:08
Ojej nie wiedziałam że biszkopt tak pieknie wyrośnie bez proszku do pieczenia. Muszę wypróbować ten przepis. Biszkopt idealny na tort :).
MAR3STA 02.04.2013 16:02
piękny biszkopt

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat