Najlepszy biszkopt do ciast i tortów (różne wymiary)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tortownica o średnicy 18 cm

  • jajka

    3 sztuka
  • cukier

    100 gram
  • mąka pszenna

    75 gram
  • mąka ziemniaczana

    25 gram

Tortownica o średnicy 22-25 cm

  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki

Tortownica o średnicy 26 cm

  • jajka

    7 sztuk
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Najlepszy biszkopt do ciast i tortów (różne wymiary) foto
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki.
Krok 2 - Najlepszy biszkopt do ciast i tortów (różne wymiary) foto
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Krok 3 - Najlepszy biszkopt do ciast i tortów (różne wymiary) foto
Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu przekroić na odpowiednią ilość części.
Diana Rusiłowicz
Jest to jeden z najlepszych i najprostszych biszkoptów jaki istnieje. Zapewniam Was, że zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada! Jest delikatny, puszysty, po prostu idealny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Diana Rusiłowicz 12.06.2017 20:15
Dziękuję....
Diana Rusiłowicz 12.06.2017 20:15
To prawda!
Ewa Wojtaszko 12.06.2017 00:39
pięknie wyrósł !
dodi 11.06.2017 13:29
dobry biszkopt to podstawa
Diana Rusiłowicz 11.06.2017 09:41
Dziękuję....
gusia1000 10.06.2017 23:38
Udany biszkopt.
jagoda5913 10.06.2017 23:32
ładnie wyrośnięty
mirosława4 10.06.2017 23:21
śliczniutki
Renata9 10.06.2017 22:03
Świetny biszkopt
Janina 10.06.2017 21:57
Udany biszkopt;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat