Najlepsze ogórki małosolne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek gruntowy

    2 kg
  • sól

    10,5 dag
  • czosnek

    5 - 6 ząbków
  • korzeń chrzanu

    1 sztuka
  • liść porzeczki

    sztuka
  • liść chrzanu

    sztuka
  • koper włoski

    sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Małe, twarde ogórki dokładnie myjemy. Na dnie wyparzonego wrzątkiem naczynia o szerokim dnie - garnku lub w przypadku idealnym kamionce - układamy połowę listków. Następnie układamy w nim ogórki, stawiamy je na sztorc, całkowicie, ciasno wypełniając dno. Między nie wkładamy gałązki kopru, ząbki czosnku oraz korzeń chrzanu. Całość przykrywamy listkami chrzanu oraz porzeczki. Zalewy, jeśli nie wiadomo, jaka dokładnie ilość wody będzie potrzebna, przygotujcie więcej, zachowując proporcje. We wrzątku rozpuszczamy odmierzoną na wadze odpowiednią ilość soli i zalewamy nią ogórki tak, by całkowicie je przykryła. Obciążamy ogórki talerzykiem - by nie uciekały spod zalewy i przykrywamy pokrywką (nie szklaną!) lub zakrywamy ściereczką. Odstawiamy na co najmniej dobę w chłodniejsze i zacienione miejsce.


Kilka porad:

- naczynie kamionkowe robi różnicę, doskonale utrzymują stałą temperaturę wewnątrz, przez co przetwory są zauważalnie smaczniejsze, kruche i aromatyczne. Jeśli macie możliwość nabycia takiego naczynia, nie wahajcie się ani chwili. Może takie cudo stoi zapomniane w dziadkowej szafie? Naszą kamionkę otrzymaliśmy w spadku po dziadkach, ma już -naście lub -dziesiąt lat lecz nadal wygląda i sprawuje się wyśmienicie;

- po kilku dniach ogórki stają się coraz bardziej kwaszone, dobrze jest więc przygotowywać średnie porcje, zachwycać się smakiem przez dwa dni, a następnie przygotować kolejną transzę :);

- cały aromat kopru znajduje się w łodydze, dlatego ważne jest, by gałązki były wystarczająco długie. Można złamać je w kilku miejscach i tak umieścić w garnku/kamionce;

- ogórki można zalać letnią wodą, lecz wówczas wydłuża się czas zaparzania;

- by ogórki szybciej "doszły", można uciąć im końcówki;

- kluczową kwestią jest temperatura. Idealna zapewnia ogórkom twardość i chrupkość. Dlatego dobrze jest odstawić ogórki w zacienione, chłodniejsze (niż temperatura otoczenia) miejsce. Przy obecnych upałach temperatura w okolicach 20 st. C będzie dobra.


Smacznego życzą,
Mr. & Mrs. Sandman

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kate131 08.02.2013 09:39
bardzo lubie
Ankha 10.07.2012 17:27
Ciekawe porady
wulkanxd 10.07.2012 16:11
super przepis o porady

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat