najlepsze masło z prawdziwej wiejskiej śmietany...

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana

    1250 ml/wiejska
  • sól

    3/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - najlepsze masło z prawdziwej wiejskiej śmietany... foto
śmietana wiejska kupiona na rynku od gospodarza, koszt zakupu 25 zł, ile procentowa to nie wiem, ale musi być wysoko procentowa bo ze słoików trzeba było wyjmować łyżką, tak była gęsta, mocno zimną śmietanę przełożyć do misy robota, wsypać sól
Krok 2 - najlepsze masło z prawdziwej wiejskiej śmietany... foto
misę nakryć pokrywą aby maślanka nie ochlapała kuchni, ubijać na największych obrotach
Krok 3 - najlepsze masło z prawdziwej wiejskiej śmietany... foto
gdy powstanie maślanka, na niskich obrotach ubijać tyle, aby masło zaczęło sie zbijać, przelać na sitko drobne lub na gazę do innego naczynia aby zlać maślankę, (wolę na sitko, potem można szybko umyć w gorącej wodzie), masło na sitku opłukać pod zimną wodą z maślanki i odcisnąć nadmiar wody, uformować osełkę, pokroić na 4 porcje, 3 porcje zawinąć osobno w woreczek foliowy i do zamrażalnika, jedna porcja do maselniczki, z tej ilości wyszło 758 gram masła i z 1,5 szklanki maślanki, maślankę wykorzystałam do żurku - masło jest w czystej postaci masła, pięknie pachnie, dobrze się smaruje, nie ma porówniania z kupnym masłem.........SMACZNEGO!!!
w mojej kuchni
przy obecnych cenach wysokich masła tutaj mam czyste masło 758 gram za 25 zł z prawdziwej wiejskiej śmietany, robiłam też z 36% śmietany z kartonika i było dobre, ale teraz mam porównanie i niestety, trochę przegrywa z masłem z wiejskiej śmietany

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 17.09.2017 21:35
Takie domowe... mniam. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat