Najlepsze lody z masłem orzechowym, miodem i serkiem mascarpone (bez maszynki)

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Lody są obłędne w smaku i przyznam, że odrobinę przypominają orzechowy mrożony sernik. Ich konsystencja jest idealna, świetnie się kroją/nabierają łyżką do lodów oraz nie rozpływają się - nawet po przestaniu godziny w temperaturze pokojowej.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pudełko o pojemności 1 litra:

  • śmietanka 36%

    400 mililitrów
  • masło orzechowe

    200 gramów
  • serek mascarpone

    100 gramów
  • cukier puder

    4 łyżki
  • miód

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z masłem orzechowym - uprzednio zmiksowanym z serkiem mascarpone oraz miodem. Całość przełożyć do pudełka, zamknąć i schłodzić w zamrażarce. Najlepiej, aby lody przed podaniem postały 2-3 minuty w temperaturze pokojowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.08.2018 20:57
Glos oddany.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat