Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Najlepsze kruche ciasto na miodzie ze śliwkami, jabłkiem i bezą

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
To jedno z najpyszniejszych ciast kruchych z owocami! Całość smakuje naprawdę obłędnie. Idealnie kruchy spód, owoce oraz beza to połączenie idealne. Sam spód jest tak kruchy i pyszny, że wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki:

U mnie forma 21 x 28 cm, składniki na ciasto:

mąka pszenna
350 gramów
schłodzone masło
200 gramów
żółtko jajek
3 sztuki
miód
4 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka

Beza:

białka jaj
3 sztuki
cukier
0.5 szklanki

Dodatkowo:

śliwki
500 gramów
jabłko
1 sztuka

Ponadto:

mąka ziemniaczana
3 łyżki

Porada

Możecie użyć większej blachy, aby kruche ciasto było cieńsze.

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsze kruche ciasto na miodzie ze śliwkami, jabłkiem i bezą

Przygotować kruche ciasto.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wstawić do lodówki na około 60 minut.

Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.

Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Lekko przestudzony spód posypać mąką ziemniaczaną i ułożyć na nim połówki śliwek (skórką do dołu) oraz jabłko pokrojone w kostkę. Owoce oprószyć pozostałą mąką.

Przygotować bezę.
Białka ubić na sztywno - pod koniec miksowania stopniowo dodając cukier. Bezę rozsmarować na owocach.

Całość ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 20:08
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak