Najlepsze faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Faworki

  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • żółtka

    7 szt
  • śmietana 18-procentowa

    250 g
  • rum

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier wanilinowy

    2 łyżki

Dodatkowo

  • olej do smażenia

    1 litr
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na blat lub stolnicę wysypujemy mąki. Robimy w nich kominek, do którego dodajemy resztę składników. Ciasto dokładnie wyrabiamy, a gdy będzie gładkie trzeba je dosłownie zbić. Ja robię to wałkiem, ale też rzucam ciastem o blat. W ten sposób ciasto się napowietrzy i faworki będą delikatniejsze. Teraz ciasto wałkujemy na bardzo cienko (by faworki były chrupiące). Z ciasta wykrawamy wąskie pasy (prostokąty ok. 2x8cm), w których robimy nacięcia. Przez nacięcie przekładamy jeden koniec faworka tworząc coś na wzór warkoczyka. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Faworki smażymy z obu stron na złoto. Odcedzamy je na ręcznik papierowy a gdy wystygną obficie posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 24.05.2015 20:41
uwielbiam faworki
dodi 10.03.2015 10:01
ale pyszne
Wacław 10.03.2015 09:48
lubię takie :-)
V_kuchareczka 09.03.2015 17:37
pyszne faworki
Agnieszka-87-25 09.03.2015 15:19
uwielbiam takie
barbara11561 09.03.2015 15:15
pyszniutkie faworki-bardzo je wszyscy lubimy:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat