Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 350 g
drożdże 20 g
cukier 50 g
mleko ciepłe 0,5 szklanki
jajko 1 szt
masło 50 g
sól szczypta
śliwki węgierki 1 kg
cukier waniliowy 1 op
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
cukier 50 g
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki wymieszać i zagniatać przez kilka minut do momentu gdy samo będzie odchodzić od ręki. Ponownie przykryć miskę i odstawić na ok 40 minut do wyrośnięcia ciasta.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować do rozmiaru blachy.
Blachę należy wyłożyć pergaminem, ułożyć na nim ciasto i dokładnie wysypać je bułką tartą.
Śliweczki myjemy, osuszamy. Dzielimy na pół i wydłubujemy pestki. Każdą połówkę nakrawamy w dwóch miejscach.
Śliwki układamy ciasno miąższem do ciasta
Krok 1 - Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami foto
2
Śliwki układamy ciasno miąższem do ciasta. Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Połową posypać śliwki na cieście.
Krok 2 - Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami foto
3
Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 35 minut. Po wyłączeniu grzałki posypać ciasto pozostałą częścią cukru i zostawiać jeszcze przez chwile w nagrzanym piekarniku.
Krok 3 - Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 24.09.2014 13:53
na pewno jest pyszne
bhb8 23.09.2014 22:10
nazwa zobowiązuje
irenka 23.09.2014 21:41
pyszne ciacho,lubię drożdżowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak