Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsze ciasto drożdżowe na suchych drożdżach ze śliwkami węgierkami

5.0
(153)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na najlepsze ciasto drożdżowe na suchych drożdżach ze śliwkami węgierkami. Ciasto jest lekkie, dzięki sokowi z pieczonych śliwek nie jest suche. Smacznego!

Składniki:

jajko 1 sztuka
cukier 3/4 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
masło lub margaryna 20 dag
mleko 3,2% 1 szklanka
mąka pszenna 60 dag
drożdże suche 7 gramów
śliwki węgierki 22 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsze ciasto drożdżowe na suchych drożdżach ze śliwkami węgierkami

Kroki postępowania

1

Jajko i żółtka, cukier i sól wymieszać (hakiem w robocie lub rękami). Margarynę roztopić i wlać do niej zimne mleko - można od razu wlać do misy z jajkami - i dalej mieszać.

Krok 1 - Najlepsze ciasto drożdżowe na suchych drożdżach ze śliwkami węgierkami foto
2

Wsypać mąkę, suche drożdże i ciasto wyrabiać z 10 minut. Po tym czasie misę nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 1 godzinę.

Krok 2 - Najlepsze ciasto drożdżowe na suchych drożdżach ze śliwkami węgierkami foto
3

My lubimy ciasto nie za wysokie dlatego te ilość rozdzielam na 2 foremki: tortownica 20 cm i keksówkę 22 cm. Formy wysmarować masłem i posypać bułka tartą.
Do blaszek dodać ciasto w odpowiedniej ilości do foremek, poukładać gęsto śliwki i posypać je cukrem.

Krok 3 - Najlepsze ciasto drożdżowe na suchych drożdżach ze śliwkami węgierkami foto
4

Ciasto piec w 180 stopniach około 40 minut. Z blaszek wyjąć dopiero jak wystygną.

Krok 4 - Najlepsze ciasto drożdżowe na suchych drożdżach ze śliwkami węgierkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mag 13.01.2024 12:03
Czy to ciasto ma podwoić objętość albo jakoś wyrosnąć po tej godzinie czekania , bo moje tylko troszkę zwiększyło sie
Doradca Smaku 24.01.2024 14:33
Tak, ciasto powinno znacząco zwiększyć swoją objętość. Proszę spróbować z innymi drożdżami, być może były już niezdatne do użycia.
Beata 02.04.2023 11:54
Ciasto pyszne i wilgotne. Pieklam w 180c 25minut. Bez sliwek.
Małgorzata 28.09.2022 00:18
U mnie w 200 stopniach by się z węglił, po prostu zależy od piekarnika, ale ciasto szybkie i mniamniusie
Paula 25.09.2022 13:21
Ciasto po 20 min w tej temp juz zbrązowiało. Za wysoka temperatura.
fotoviderek 02.09.2014 18:05
Takie ciacho to ja lubię :)
Helena63 02.09.2014 16:35
ciasta ze śliwkami są pyszne
kloruś 02.09.2014 15:21
wygląda bardzo apetycznie:)
Agnieszka-87-25 02.09.2014 15:04
pychota :)
Marta1986 02.09.2014 14:56
pyszne slodkosci
czekoladka_m 02.09.2014 14:48
smakowicie wygląda;)) Lubię takie ciasta
barbara11561 02.09.2014 14:47
moje ulubione ciasto ze śliwkami:)
Maria 70 02.09.2014 14:46
Bardzo zachęcające.
Bernadeta1 02.09.2014 14:38
pysznie wygląda, lubię bardzo takie ciacho
Ania84 02.09.2014 14:25
pyszności!!!
molanka 02.09.2014 14:04
uwielbiam ciasta ze śliwkami
nogawkuchni 02.09.2014 13:25
Pozazdrościć takich pyszności,obłędny deser.
as28 02.09.2014 12:42
ciasto super
dodi 02.09.2014 12:10
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak