najlepsza szarlotka na świecie

najlepsza szarlotka na świecie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • masło

    3/4 kostki
  • żółtka

    3 sztuki
  • śmietana 12%

    1 łyżka
  • cukier wanilinowy

    1 sztuka
  • woda

    1 łyżka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • drobny cukier

    1 łyżka
  • jabłko kwaśne

    4 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagnieść ciasto z podanych składników.Gdy będzie już jednolite,zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez 1 godzinę.

Jabłka pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka.Dodać wodę,cynamon i cukier i gotować na wolnym oniu ok.10 minut (do rozgotowania jabłek).Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać.

Ciastem wylepić dno i boki tortownicy.Wyłożyć nadzienie.Piec w temperaturze 180 stopni ok.30 minut.
Wierzch ciasta pod koniec pieczenia posypać drobny cukrem.


Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

29.08.2013 09:35
na pewno świetna w smaku

caralajna

31.03.2013 17:22
wyszła bosko

kochanyptysiu

03.12.2012 13:11
Moi drodzy do dzieła.Przepis łatwy a efekt " mniam"

Pajecznik

03.12.2012 12:37
Nabrałam ochoty na szarlotkę. :)

Ewa104

03.12.2012 12:08
Któż nie lubi szarlotki z cynamonem? Na pewno nie ja.Chętnie bym się poczęstowała.

-Natka-

03.12.2012 11:20
przepięknie prezentuje się na stole, w sam raz na święta!

KasiaK90

03.12.2012 11:06
nic dziwnego że szybko znikła:) napewno była wspaniała

sara1

03.12.2012 10:29
smacznie wygląda

gosia56

03.12.2012 09:54
super.

ewa78

03.12.2012 09:54
Super,na święta jak znalazł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat