Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsza babka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 16 g
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szkalnki
masło 20 dag
kisiel wiśniowy 1 torebka
mieszanka keksowa 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
aromat cytrynowy do smaku
lukier biały
kolorowa posypka

Porada

Prosta, piaskowa babka którą robiłam już kilkanaście razy, zawsze wychodzi i smakuje bardzo dobrze. Wiem, że takie przepisy są przez wiele osób szukane ,polecam

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsza babka

Kroki postępowania

1
1. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy do temp pokojowej.
Krok 1 - Najlepsza babka foto
2
2. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ubijamy do uzyskania gęstej prawie białej piany.
Krok 2 - Najlepsza babka foto
3
3. Mąkę pszenną mieszamy w misce z mąką ziemniaczana kisielem w proszku oraz proszkiem do pieczenia,
Krok 3 - Najlepsza babka foto
4
wsypujemy stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy aromat, delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie do połączenia.
Krok 4 - Najlepsza babka foto
5
4. Na sam koniec dodajemy mieszankę keksową, ponownie delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do formy.
Pieczemy 45-50 minut w temp 180*c (do suchego patyczka)
Studzimy przy otwartych drzwiczkach, całkiem zimną babkę wyciągamy z formy dekorujemy polewą i posypką.

Słodkich wypieków!
Krok 5 - Najlepsza babka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 23.04.2017 20:05
Rewelacja.
Łukasz15 23.04.2017 19:59
Bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak