Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nagie gołąbki w sosie pomidorowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyzeczka
majeranek
jajko 1
czosnek ząbki 2
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
tłuszcz do smażenia
sos
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
śmietana 200 ml
bulion 1/2 szkl
sól
pieprz
oregano
bazylia
mąka kukurydziana 1 łyżeczka
grzyby suszone 1/2 łyżeczka, tarte
ryż 200 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Nagie gołąbki w sosie pomidorowym

Mięso mielone wymieszać z ryżem, dodać przyprawy i jajko, czosnek rozgnieść w prasce lub drobniutko posiekać, wyrobić masę mięsno ryżową, formować spore owalne kule wielkości gołąbka, panierować w tartej bułce i obsmażyć z każdej strony na tłuszczu.

Przygotować sos; Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem w rondelku, zagotować, śmietanę wymieszać z mączką kukurydzianą (używam jej jako zagęszczacz do sosów) wlać do rondelka ciągle mieszając, dodać przyprawy. Włożyć nagie gołąbki i gotować w sosie na małym ogniu ok 7-10 min
Podałam z ziemniakami i ogórkiem konserwowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anusq18
anusq18 15.01.2014 16:36
mmmmm uwielbiam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak