Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewany luźny kurczak z wątróbką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 sztuka
wątróbki z kurczaka 30 dag
natka pietruszki 3 pęczki
cebula biała 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko 1 sztuka
masło 0,5 kostki
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
mleko 2% 1 szklanka
bulion drobiowy 1 szklanka
kajzerka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewany luźny kurczak z wątróbką

Na początku należy pozbawić kurczaka wszystkich kości. Kurczaka natrzyj solą i pieprzem z zewnątrz i od środka. Wstaw do lodówki. Bułkę rozmocz w mleku, lekko odciśnij.
Wątróbkę oczyść, razem z posiekaną cebulką podsmaż na łyżce masła. Przestudź.
Wątróbkę wymieszaj z odciśniętą bułką, żółtkiem jajka, natką, resztą miękkiego masła, 2–3 łyżkami zimnej wody i bułka tartą. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Całość zmiksuj na gładko. Połącz z pianą ubitą z białka.
Masą napełnij kurczaka. Zaszyj otwór. Ptaka ułóż w natłuszczonej brytfance. Podlej 1/2 szklanki wody lub bulionu. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st. C. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewaj wytwarzającym się sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 03.04.2013 08:00
ciekawy pomysł na kurczaka
Noruas 03.04.2013 00:58
ciekawy pomysł na wątróbkę! koniecznie muszę przetestować
Adamorek 02.04.2013 21:58
ale dobre kotleciki
WiktoriaGotuje 02.04.2013 21:32
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak