Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane zapiekane pomidory

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory 2 duże sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 1 duży ząbek
ser z niebieską pleśnia 50 gram
bazylia 2 duże szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane zapiekane pomidory

Kroki postępowania

1
Skórę na wierzchu każdego pomidora naciąć na krzyż. Polać je wrzącą wodą i zostawić je w niej na ok. 2-3 minuty.
Krok 1 - Nadziewane zapiekane pomidory foto
2
Po tym czasie pomidory wyjąć z wody i zdjąć z nich skórkę. Pomidory wydrążyć lekko w środku (od strony z ogonkiem).
Krok 2 - Nadziewane zapiekane pomidory foto
3
Oprószyć je w środku solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć do pomidorów.
Krok 3 - Nadziewane zapiekane pomidory foto
4
Ser (użyłam sera łagodnego w smaku) pokruszyć i również włożyć do pomidorów. Nadziane pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania i oprószyć bazylią.
Krok 4 - Nadziewane zapiekane pomidory foto
5
Zapiekać je w 180 stopniach przez 10-15 minut. Podawać np. jako dodatek do obiadu.
Krok 5 - Nadziewane zapiekane pomidory foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 22.08.2013 21:10
Bardzo smaczny dodatek do obiadu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak