Nadziewane, zapiekane cebulki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

    4 szt
  • boczek wędzony

    100 g
  • kasza pęczak

    2 łyżki
  • oliwki czarne

    3 szt
  • oliwki zielone

    3 szt
  • parmezan starty

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    2 szczypty
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    2 szczypty
  • kolendra mielona

    2 szczypty
  • cząber

    2 szczypty
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    3 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Nadziewane, zapiekane cebulki  foto
Cebulę obieramy i wydrążamy środek, zostawiając najlepiej tylko jedną ściankę czyli tą warstwę cebulki, więcej farszu nam wejdzie.
Krok 2 - Nadziewane, zapiekane cebulki  foto
Część cebuli wydrążonej kroimy w kosteczkę, dodajemy pokrojony boczek i przesmażamy to razem na patelni, aż wytopi się tłuszcz i całość zrumieni.
Krok 3 - Nadziewane, zapiekane cebulki  foto
Następnie doprawiamy podanymi przyprawami, mieszamy.
Krok 4 - Nadziewane, zapiekane cebulki  foto
Kolejno dodajemy pęczak, natkę i nadal smażymy, aż pęczak wchłonie wszystkie soki on nie ma być ugotowany.
Krok 5 - Nadziewane, zapiekane cebulki  foto
Teraz czas na pokrojone oliwki
Krok 6 - Nadziewane, zapiekane cebulki  foto
Na koniec ser, całość mieszamy i ściągamy z ognia
Krok 7 - Nadziewane, zapiekane cebulki  foto
Każdą cebulkę nadziewamy farszem, przykrywamy kapeluszem i wkładamy do naczynia żaroodpornego najlepiej z pokrywką i pieczemy ok 20min w tem. 180st .

Choć wydaje się to nieciekawe, jakieś cebulowe danie, zapewniam, że też miałam takie obawy, a zostałam mile zaskoczona i teraz będzie to często gościło na moim stole, cebula wyszła lekko słodkawa, w cale nieostra, polecam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 27.10.2014 15:31
oryginalny pomysł, wyglądają pysznie
Pani Domu 19.10.2014 12:39
bardzo fajny pomysł
odjechana 19.10.2014 12:13
Świetny pomysł! Apetyczne :)
Anna133 18.10.2014 19:43
Powiem iż byłam sceptycznie nastawiona, ale po spróbowaniu okazało się, że danie jest lekko słodkawe i na prawdę bardzo smaczne, bałam się przewagi cebuli, ale niepotrzebnie ;)
Malinka 18.10.2014 15:52
Rewelacja! na pewno bardzo smakowały :)
mirosława4 18.10.2014 14:58
apetycznie się prezentują :)
misia53 18.10.2014 14:10
Świetnie wygladają , smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat