Nadziewane udka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • udka kurczaka

    4 sztuki

farsz

  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • pieczarki

    50 dag
  • cebula biała

    2 sztuki
  • masło do smażenia

  • ser żółty

    50 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • bułka tarta pikantna

    2 łyzki

przyprawy

  • sól morska

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • przyprawa do kurczaka

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • przyprawa do kurczaka - ziołowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Nadziewane udka foto
Udka umyć, wysuszyć w ręczniku papierowym, wyciąć kości i widoczne tłuszcze z mięsa i skóry.
Krok 2 - Nadziewane udka foto

Mięso z piersi kurczaka pokroic w kostkę,
Pieczarki t i cebulę takze pokroić .
Nastepnie na rozpuszczonym maśle usmażyć pieczarki z cebulą
.Gdy lekko przestygną ,dodać kokrojone w kostkę mięso z piersi, ser żółty starty na tarce i całość wymieszać doprawiając do smaku przyprawami.
Na koniec połączyć wszystko z jajkiem i bułką tartą
Krok 3 - Nadziewane udka foto
Na każde udko wyłożyć po łyżce farszu a następnie grubszą nitką dokładnie zeszyć do siebie naciągając skórę tak, aby nadzienie nie wydostawało się ze środka. Wierzch posypać przyprawami i odstawić na 20-30 minut a nastepnie piec ok. 60 minut w temp. 180 co jakis czas podlewając udka woda albo wywarem.-bulionem.
Krok 4 - Nadziewane udka foto
Podawac upieczone z dodatkiem ziemniaków i surówki i udekorowane, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 09.11.2015 18:14
pomysł na świetne danie
sylwia_sl 09.11.2015 17:08
pyszny obiadek
Pani Domu 09.11.2015 15:09
smacznie nadziane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat