Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane udka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki

udka kurczaka 4 sztuki

farsz

pierś z kurczaka 1 sztuka
pieczarki 50 dag
cebula biała 2 sztuki
masło do smażenia
ser żółty 50 dag
jajko 1 sztuka
bułka tarta pikantna 2 łyzki

przyprawy

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane udka

Kroki postępowania

1
Udka umyć, wysuszyć w ręczniku papierowym, wyciąć kości i widoczne tłuszcze z mięsa i skóry.
Krok 1 - Nadziewane udka foto
2

Mięso z piersi kurczaka pokroic w kostkę,
Pieczarki t i cebulę takze pokroić .
Nastepnie na rozpuszczonym maśle usmażyć pieczarki z cebulą
.Gdy lekko przestygną ,dodać kokrojone w kostkę mięso z piersi, ser żółty starty na tarce i całość wymieszać doprawiając do smaku przyprawami.
Na koniec połączyć wszystko z jajkiem i bułką tartą
Krok 2 - Nadziewane udka foto
3
Na każde udko wyłożyć po łyżce farszu a następnie grubszą nitką dokładnie zeszyć do siebie naciągając skórę tak, aby nadzienie nie wydostawało się ze środka. Wierzch posypać przyprawami i odstawić na 20-30 minut a nastepnie piec ok. 60 minut w temp. 180 co jakis czas podlewając udka woda albo wywarem.-bulionem.
Krok 3 - Nadziewane udka foto
4
Podawac upieczone z dodatkiem ziemniaków i surówki i udekorowane, smacznego.
Krok 4 - Nadziewane udka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 09.11.2015 18:14
pomysł na świetne danie
sylwia_sl 09.11.2015 17:08
pyszny obiadek
Pani Domu 09.11.2015 15:09
smacznie nadziane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak