Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane szyjki drobiowe
Skórki dokładnie opłukać i wysuszyć na ręczniku kuchennym.
Przygotować farsz.
Wątróbkę włożyć do gotującej się wody, zdjąć z ognia i parzyć (pod przykryciem) około 15 minut.
Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie oleju.
Mięso zmielić (jeśli nie jest mielone) z wątróbką i cebulą.
Dodać rozmoczoną (i odciśniętą) bułkę, jajko, czosnek przeciśnięty (posiekałam) przez praskę i przyprawy.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
(Aby sprawdzić, czy farsz jest odpowiednio doprawiony - można usmażyć niewielki placek.)
Skórki z szyjek nadziać farszem.
Końcówki najlepiej spiąć wykałaczkami lub zszyć.
Smażyć (na rozgrzanym oleju) ze wszystkich stron.
(Można też zapiekać w piekarniku - do uzyskania złotego koloru.)