Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane szyjki drobiowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Skórki z szyjek drobiowych

szyjki drobiowe 10-12 szt.

Farsz

mięso drobiowe 500 gram
wątróbka drobiowa 100 gram
sucha bułka 1 sztuka
mleko
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 3-4 ząbki
majeranek
Papryka słodka mielona Prymat
sól do smaku

Dodatkowo

olej do smażenia

Porada

Tak przygotowane szyjki rewelacyjne nadają się na danie obiadowe lub zimną przekąskę. Moja rodzina podjada je także ze świeżym pieczywem, a dla mnie najlepiej smakują na drugi dzień - pokrojone w plasterki i później odsmażone.

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane szyjki drobiowe

Z szyjek drobiowych ostrożnie ściągnąć skórę.
Skórki dokładnie opłukać i wysuszyć na ręczniku kuchennym.
Przygotować farsz.
Wątróbkę włożyć do gotującej się wody, zdjąć z ognia i parzyć (pod przykryciem) około 15 minut.
Pokrojoną cebulę zeszklić na odrobinie oleju.
Mięso zmielić (jeśli nie jest mielone) z wątróbką i cebulą.
Dodać rozmoczoną (i odciśniętą) bułkę, jajko, czosnek przeciśnięty (posiekałam) przez praskę i przyprawy.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
(Aby sprawdzić, czy farsz jest odpowiednio doprawiony - można usmażyć niewielki placek.)
Skórki z szyjek nadziać farszem.
Końcówki najlepiej spiąć wykałaczkami lub zszyć.
Smażyć (na rozgrzanym oleju) ze wszystkich stron.
(Można też zapiekać w piekarniku - do uzyskania złotego koloru.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.11.2017 23:12
Dobre to jest.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak