Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane sakiewki

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 4 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
woda 1,5 szklanki
sól 1 szczypta
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta
Nadzienie:
duża marchew 1 sztuka
kurki 20 dag
masło 1 łyżka
cebula 1 sztuka
liście selera kilka sztuk
przyprawa warzywna 2 łyżki
pieprz
żółty ser 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane sakiewki

Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe i zostawić na 30 min, aby odpoczęło, następnie cienko rozwałkować i pociąć na kwadraty.
Nadzienie:
Marchew pokroić w małe paseczki i przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem, dodać pokrojone w paseczki świeże kurki, cebulę pokrojoną w piórka, dosypać przyprawy i wszystko udusić do miękkości. Następnie zdjąć z palnika, dodać 3/4 startego na grubej tarce sera i drobno posiekany seler, wymieszać.
Porcję nadzienia ułożyć na środku kwadratu i zlepiając rogi do środka uformować sakiewki, gotowe sakiewki ugotować w dużej ilości osolonej wody. Ugotowane sakiewki ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekania, posypać resztą sera i zapiec w temp. 150 tylko do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać gorące z sałatką pomidorową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 15.09.2012 07:06
Fajna propozycja z wykorzystaniem kurek, które swoją drogą uwielbiam!
malinka18 12.09.2012 15:34
ale muszą być pyszne takie sakiewki...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak