Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane pałeczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzi z kurczaka 5 szt
mięsa z udka 30 dag
cebula 1 szt
masła extra do smażenia 1 łyżka
olej do smażenia
pieczarek 20 dag
sól
pieprz
przyprawa warzywna 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
czosnku 4 ząbki
jajko 1 szt
marchewka 1 mała
octu balsamicznego 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane pałeczki

Nóżki wytrybować, delikatnie wyluzowując kość przez nacięcie wokół kostki na górze i na dole.Kostki można wykorzystać np. do ugotowania zupy.Każdą nóżkę natrzeć przyprawą uniwersalną, papryką słodką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Popieprzyć.Skropić octem
balsamicznym Odłożyć na 30 min.
Mięso zemleć.
Pieczarki i marchewkę oczyścić i zetrzeć na jarzynowej tarce.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoto. Dodać pieczarki i marchewkę, dusić kilka minut.
Połączyć składniki farszu. wbić żółtko (białko można wykorzystać do czego innego). Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać dokładnie.
Do każdej nóżki włożyć farsz, spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i obsmażyć pałki na złoty kolor. Podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić ok. 35-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2015 10:55
Dobre jedzenie.
SmacznaPyza 27.11.2012 17:26
podoba mi się - początkującej osobie pierwsze udko sprawi nieco trudności, ale luzowanie z kości wcale nie jest takie trudne jakby się mogło wydawać :)
traktorek 27.11.2012 08:06
rewelacyjne są takie faszerowane mięska
ziutula
ziutula 26.11.2012 23:31
dobrze opisano jak usunąć kosteczki....a mięsko jest apetycznie przypieczone...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak