Przepis i sposób przygotowania na: nadziewane muszle - dietetycznie
* ugotować makaron al dente - odcedzić
* na patelni na odrobinie oleju podsmażyć czosnek - trzy główki posiekałam, następne trzy główki wycisnęłam pod koniec gotowania szpinaku
* dodać szpinak i czekać mieszając aż się "rozpuści"
* następnie dodać pokrojoną w kostkę fetę
* dodać wszystkie przyprawy - wg uznania - ja dałam po łyżeczce
* na koniec dodać połowę mozzarelli pokrojoną w kostkę - mozzarella się pięknie rozpuszcza więc dlatego dajemy ją na koniec żeby nie dopuścić do calkowitego rozpuszczenia :)
* przygotowujemy sos pomidorowy - pomidory wyciągamy z puszki, zgniatamy (chyba że mamy przecierane) dodajemy dodatkowo bazylię i oregano
* na dno naczynia żaroodpornego układamy sos pomidorowy
* każdą muszlę napełniamy do pełna szpinakiem i wkładamy do naczynia
* na każdą muszlę układamy jeszcze pokrojoną pozostałą połówkę mozzarelli
* zapiekamy 15 - 20 minut w piekarniku nagrzaym do 180 st
Jest przepyszne - mimo że nie lubię szpinaku to moje drugie podejście do niego uważam za bardzo udane :)
Smacznego !