Nadziewane kulki ryżowe

Nadziewane kulki ryżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    20 dkg
  • mielone drobiowe

    20 dkg
  • masło

    2 łyżki
  • wino wytrawne

    1 łyżka
  • sos pomidorowy

    2 łyżki
  • jajko

  • oliwa

  • parmezan

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Ryż ugotować według przepisu na opakowani.
Gorący ryż połączyć z 1 łyżką masłem, serem dokładnie wymieszać.
Na reszcie masła podsmażyć mięso mielone, dodać wino a kiedy alkohol odparuje, dodać sos pomidorowy.
Doprawić solą, pieprzem, dusić jeszcze 5-8 minut, mieszając.
Łyżką nabierać porcje wychłodzonego ryżu, formować kulki w każdej robić małą dziurkę, nakładać małą kuleczkę farszu.
Panierować w jajku i tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gibli 24.02.2014 16:50
jakie okrąglutkie , ładne)
norweska20 19.02.2014 08:55
super smaki..pycha
Klausia 06.01.2014 19:56
pomysł i wykonanie bombowy :)
IwonaKa 17.11.2013 00:04
wyglądaja naprawdę apetycznie
Katarzyna59 26.10.2013 08:00
przepyszne
Mniam 13.10.2013 12:10
Bardzo fajny pomysł!
tatiana2 01.10.2013 12:12
fajny przepis, wypróbuję :)
Wafelek2601 14.09.2013 09:26
Na pewno pyszne
Dorota59 08.09.2013 11:51
wyglądają slicznie
Iwona56 29.08.2013 10:37
bardzo fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat