Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nadziewane chrupiące Kanie w panierce

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kanie kilka sztuk
pomidory suszone w zalewie kilka sztuk
papryka czerwona 1/2 sztuki
cebula 1/2-1 sztuki
serek mascarpone 2-3 łyżki
jajko 1 sztuka
mleko 1/4 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
otręby 1/2 szklanki
olej do smażenia 1 szklanka
sól
pieprz
zioła

Przepis i sposób przygotowania na: nadziewane chrupiące Kanie w panierce

Kroki postępowania

1

Najlepsze do nadziania są Kanie nieduże, zaczynające się otwierać. Można użyć nieotwarte i zrobić panierowane bez nadzienia (tak jak pieczarki). Większe kapelusze mogą puścić za dużo soku podczas smażenia i nie utrzymują jędrnego kształtu. Kanie należy dokładnie oczyścić papierowym ręcznikiem lub nożem (nie płukać).

Krok 1 - nadziewane chrupiące Kanie w panierce foto
2

Nadzienie: suszone pomidory, paprykę i cebulę pokroić drobno w kostkę i zmieszać z serkiem mascarpone. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać świeżych ziół no majeranek, tymianek czy rozmaryn. Tak przygotowanym farszem nadziać Kanie.

Krok 2 - nadziewane chrupiące Kanie w panierce foto
3

Jajko zmiksować/rozbełtać z mlekiem, posolić i popieprzyć, rozlać na talerzu. Bułkę tartą zmieszać z otrębami, posolić i wysypać na talerz. Nadziane Kanie namoczyć w jajku następnie w panierce, potem drugi raz w jajku i znowu w panierce.

Krok 3 - nadziewane chrupiące Kanie w panierce foto
4

W wysokim garnuszku rozgrzać tłuszcz i smażyć w nim grzyby po jednej lub dwie sztuki na brązowy/złoty kolor (około 3 minuty). Po wyjęciu odsączyć na papierom ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe, smacznego :)

Krok 4 - nadziewane chrupiące Kanie w panierce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 05.03.2014 18:37
rewelacja! :)
Klausia 21.01.2014 20:46
oj lubię to i to bardzo :)
olkaaa 17.09.2013 09:30
jeszcze nie próbowałam
Wafelek2601 25.08.2013 12:10
Uwielbiam kanie
Krystyna32 09.08.2013 07:10
świetny pomysł
Ela15 08.08.2013 08:11
rewelacyjny przepis
Mati13 09.05.2013 19:25
ja zawsze zbieram te wielkie - Twoje po usmażeniu świetne wyglądają i farsz też dobry
Katarzyna59 27.04.2013 14:32
bardzo fajne
jozefinach 06.11.2012 08:36
Jak dla mnie bomba.
Dorian 05.11.2012 07:56
super
kate.500 05.11.2012 07:51
pysznie wygladaja
caralajna 04.11.2012 07:16
coś niesamowitego, jak takie jadalne grzyby rosną w ogródku jak warzywa :)
ben-ka 03.11.2012 08:10
kanie uwielbiam a rosną w moim ogródku,więc nie muszę po nie wybierać się do lasu,tak mam dobrze:)
caralajna 28.10.2012 00:24
chrupiące na zewnątrz, jędrne pod panierką i wilgotne w środku :)
anemon 27.10.2012 17:28
Bardzo podoba mi sie Twój pomysł na farsz do grzybów i oczywiście całość.
Rafał10 27.10.2012 10:09
świetne ! Nigdy nie jadłam nadziewanych, a na pewno są WSPANIAŁE!!
Sroczka 26.10.2012 22:48
Niebanalny przepis na pyszne grzybki.
ilovebake 26.10.2012 18:15
swietne danie
daria2911 26.10.2012 17:00
super
RenataZ-et 26.10.2012 16:24
pycha!
sylwia / sytofala 26.10.2012 16:03
apetycznie wyglądają :)
justys759 26.10.2012 15:52
bardzo pomysłowe, ach ja też lubię kanie
caralajna 26.10.2012 15:25
dziś rano zbierałam, polecam wybrać się do lasu na spacer :)
Poison1988 26.10.2012 15:18
zazdroszczę, nie pamiętam kiedy ostatnio kanie jadłam...
magdziorka6 26.10.2012 15:17
ekstra pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak